Книги, карти, списания


ВРАЦА - КАТЕРАЧЕН ГИДОВНИК второ издание
VRATSA - CLIMBING GUIDE second edition


ВРАЦА - КАТЕРАЧЕН ГИДОВНИК - второ издание

Издание 2020 г., 352 страници, формат 148x210 (A5).

VRATSA - CLIMBING GUIDE - second edition
Edition 2020, 352 pages, format 148x210 (A5).
The guidebook is bilingual – in Bulgarian and in English.

Гидовникът обхваща всичките прокарани по варовика на Враца близо 600 маршрута, от които 280 са спортни – екипирани изцяло с болтове и лепени клинове, а останалите са традиционни, или смесени – частично екипирани с постоянни осигурителни точки. Дължината варира от къси спортни и традиционни маршрути по едно въже, през турове от по няколко въжета, до най-дългите от по 10-13 въжета. Последните са прокарани по величествената 350-метрова Централна стена. Това е второ актуализирано и допълнено издание на гидовника от 2014 година.

За всеки сектор маршрутите са очертани върху снимки, като площадките за осигуряване са озна­чени с бяло кръгче, ако са на болтове, и черно, ако са на скални клинове или джаджи (клеми/френдове). Спортните маршрути са дадени с ка­тегория, дължина, необходим брой примки, годи­на и автор на екипирането, но с минимум текст, за да не ви разваляме онсайта. Информацията за традиционните (алпийските) включва и кратки сведения, описание по въжета и схема. Посоче­ни са датата и авторите на първото изкачване. В секция „История“ за съответния маршрут може да са дадени други важни дати и събития, както и за евентуално преекипиране.

Заедно с книгата вие получавате и разширен достъп до сайта за поддръжка www.climbingguidebg.com, по специално до раздела с информация за катерачните маршрути на Враца - достъп до актуализирана информация за новите или променени маршрути, както и до по-стари и по-нови схеми, които не са публикувани в гидовника.

Цена: 44.00лв

ПЪТЕВОДИТЕЛ „Ком - Емине“ 2020 - четвърто подобрено и допълнено издание


Пътеводител за легендарния туристически маршрут Ком – Емине.

Близо 650 километра по билото на величествения Балкан пеша, с велосипед, на ски. Подробни описания на маршрутите, забележителности, настаняване, карти, височинни профили и още много полезна информация в 192 страници и рекордно ниско тегло от 333 грама.

Четвърто подобрено и допълнено издание 2020.

КОМ – ЕМИНЕ

Пътеводител по билото на Стара планина. Съдържа:
– разделение на маршрута в 21 етапа;
– информация за пешеходен, велосипеден и ски маршрут;
– графики на височинните профили;
– карти на етапите;
– информация за хижи и възможности за нощувка;
– забележителностите по маршрута;
– богат авторски снимков материал;
– 192 цветни страници, мека и огъваема корица;
– интересни и полезни приложения.

Форматът на изделието е подходящ за поставяне в страничен джоб на повечето популярни марки раници. Двойните корици осигуряват по-висока износоустойчивост на книгата.

С теглото си от 333 грама, това е най-лекият пътеводител за маршрута, издаван някога!

Изданието е адаптирано за читатели с лека до средна степен на дислексия.Цена: 25.00лв
В момента няма наличност!

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ Е4 - Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка


ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ Е4 -
Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка

Съдържа:

– разделение на маршрута в 13 етапа;

– подробно описание на основното трасе и алтернативните пътища;

– графики на височинните профили;

– карти на етапите;

– информация за хижи и възможности за нощувка;

– забележителностите по маршрута;

– богат авторски снимков материал;

– 132 цветни страници, мека и огъваема корица;

– интересни и полезни приложения.

Форматът на изделието е подходящ за поставяне в страничен джоб на повечето популярни марки раници. Двойните корици осигуряват по-висока износоустойчивост на книгата.
Пътеводител за българската част от туристическия маршрут Е4, познат като „Петте планини“.

Близо 260 километра през най-високите планини на Балканския полуостров. Книгата е обособена в 5 раздела и 13 етапа, към всеки ото които има карти, височинни профили, подробни описания на маршрутите, забележителности, настаняване и още много полезна информация. Форматът е подходящ за пренасяне в страничен джоб на туристическа раница. Книжното тяло е с оптимално тегло от 245 грама.

Първо издание.

Цена: 20.00лв

Илюстрован вертикален профил на "Ком - Емине"

 

Илюстрован вертикален профил на туристически маршрут Ком-Емине

Характеристики:

– размер 125*20 см;
– устойчива тапетна хартия, подходяща за монтаж на стени и интериорни декорации;
– двуезичен;
– опаковка в здрав тубус, осигуряващ сигурно и защитено транспортиране.Цена: 10.00лв
 

Българските планини - пътеводител


Размер 16,5 х 23,7 см, 292 страници. Съдържа подробна информация, схеми и карти за 39-те български планини.

Първо място в категорията за най-интересни туристически издания на Националния конкурс READ&TRAVEL - април 2019 г.

"За седма поредна година на Международно изложение „Културен туризъм 2019” - Велико Търново, бяха обявени наградите на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“).
...
В категорията за най-интересни туристически издания за 2018 г. първо място спечели уникалната книга „Българските планини“ с автор Момчил Цветанов на издателство „Домино“ - Стара Загора."

Съдържа информация за 39-те български планини - визитка (най-основните данни за планината: най-високите върхове, откъде идва името й, какви са размерите и кои са нейните забележителности); физикогеографско описание (структура и граници, геология, води, климат и почви, растения и животни, които се срещат); забележителности (върхове, скали, манастири, археологически обекти и др.); накратко за намиращите се в планината резервати, национални и природни паркове; специфични особености или опасности. Към всяка планина е приложена схема, комбинация от пътна и физическа карта с отбелязани основни върхове и забележителности.

Включва:
Македоно-Родопски масив: Рило-Родопски масив (Рила, Пирин, Славянка, Стъргач, Боздаг, Родопи) и Македоно-Сръбски масив (Осогово-Беласишка група: Осоговска, Влахина и Малешевска планина, Огражден, Беласица).
Краищенско-Средногорска област: Краище (Ерулска планина, Рудини, Елавишка и Пенкьовска планина, Кървав камък, Милевска, Кобилска, Земенска, Конявска и Чудинска планина, Лисец); Верило-Руйска планинска редица (Верила, Голо бърдо, Черна гора, Любаш, Парамунска и Ездимирска планина, Руй); Планско-Завалска планинска редица (Плана, Витоша, Люлин, Вискяр, Завалска планина, Гребен); Средна гора; Сакар; Странджа.

Старопланинска област: Стара планина и Предбалкан.

Туристическа маркировка: лентова (лятна); стълбова; трайни туристически маркировъчни знаци; състояние; други видове.

Цена: 15.00лв

ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗО


Трето, подобрено и допълнено издание на наръчника за планинари и планински водачи „Планините отблизо”. Книгата увлекателно и онагледено с много илюстрации (над 400 снимки и рисунки и 56 схеми) ни запознава с историята на придружаването в планините и състоянието на професията днес; геология, планинска метеорология и биоразнообразие; съвременната екипоровка за планински туризъм; опасностите в планините и алгоритъма за оказване на първа помощ; планиране, организиране и провеждане на преход в планината и работа с група; нормативната база на професията; библиография и полезни интернет сайтове и друга полезна информация.

На базата на личен опит и в духа на съвременните тенденции авторите – планински водачи и професионалисти в различни сфери – разглеждат основни въпроси от интерес за всеки планински водач, планинар или пътешественик.

ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗО, 

София, 2012, 296 стр. 
трето преработено и допълнено издание 
авторски колектив 
ИК „Одисея-ин” 
тираж 1000 бр. 

Цена: 25.00лв

НАПЪЛНО ОТДАДЕНИ

Книгата представлява 176 страници качествено отпечатани и много информативни, въвеждащи ни и навлизащи в дълбочините на проблематиката свързана с тренировката в катеренето. Освен седемте глави в книгата (Характеристика на катеренето като дейност, Основни понятия и принципи на спортната тренировка, Особености на натоварването в катеренето, Теория и методика за развиване на физически качества, Програмиране и контрол на тренировъчния процес, Фактори влияещи на физическото състояние, Полезни съвети) и множеството скици, графики и снимки илюстриращи тренировъчните методи, има и много хубави цветни снимки от катерене на нашите най-известни катерачи по спортните маршрути в България.

Книгата е резултат от многогодишен труд на автора - известния в катерачните среди Михаил Михайлов, завършил и работещ в НСА. Мишо защити и докторска дисертация в същия институт.

Цена: 16.00лв
В момента няма наличност!

ЛАВИНА ОТ СПОМЕНИ

Спас Малинов е една от големите фигури в историята на българския алпинизъм и на планинското спасяване. На него принадлежат първото въобще българско изкачване по Северната стена на Айгер (Класическия маршрут на Хекмайр-Фьорг-Харер-Каспарек от 1938 г.) с Методи Савов и Иван Вълчев през 1975 г. и по Японската диретисима на същата стена – със споменатите двама и Мария Христова – през 1978 г.

Книгата му е разказ за изкачвания и за безброй спасителни акции. Между тях са описани по десет хеликоптерни и лавинни. Както казва авторът – с надеждата, че ще бъде извлечена поука от тях.

Цена: 10.00лв

ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ - НАРЪЧНИК ЗА СКИОРИ И СНОУБОРДИСТИ

В книгата можете да намерите най-необходимата информация за:

- СНЯГ И СНЕЖНА ПОКРИВКА
- ВРЕМЕ В ПЛАНИНИТЕ И ВРЪЗКА С ЛАВИННАТА ДЕЙНОСТ
- ОСНОВНИ ВИДОВЕ ЛАВИНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
- СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ, НАПРАВА НА ТЕСТОВЕ И СЪСТАВЯНЕ НА ПРЕЦЕНКА ЗА ЛАВИННАТА ОПАСНОСТ
- ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА МАРШРУТ ЗА ДВИЖЕНИЕ И СПУСКАНЕ СЪС СКИ ИЛИ СНОУБОРД
- ДЕЙСТВИЯ В СЛУЧАЙ НА ПОПАДАНЕ В ЛАВИНА

Книгата е с висококачествен печат. Съдържа над 40 фигури и снимки, които са от българските планини.
Автори: Д-р Инж. Момчил Панайотов; Д-р Бенжамен Ментешев


Цена: 12.00лв

Карта на Средна Стара планина - част 1

Карта на Средна Стара планина - част 1
от Златица до Калофер

Година на издаване: 2017
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Включва: част от Етрополска, Златишко-Тетевенска, Троянска и Калоферска планина, НП "Централен Балкан"

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за национален парк „Централен Балкан“: релеф, климат, растителен и животински свят; резервати, водопади и пещери; манастири.
Туристически маршрути.
Лентова и стълбова маркировка.
Хижи и заслони (на български и английски).
Данни за навигационни GPS приемници (на български и английски).
Важна информация (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Средна Стара планина - част 2

Карта на Средна Стара планина - част 2
от Узана до Вратник

Година на издаване: 2017
Планинска карта в мащаб 1:50 000

от Узана до Вратник
Проверена с GPS
Включва: част от Калоферска, Шипченска, Тревненска и Елено-Твърдишка Стара планина; карта на ЕМО "Етър" и АИР "Боженци", НП "Централен Балкан", ПП "Българка"

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Българка": релеф, климат, растителен и животински свят; резервати, водопади и пещери; манастири, паметници на тракийската култура.
Информация за етнографски музей на открито "Етър" с обозначение на 50 обекта.
Информация за архитектурно-исторически резерват "Боженци" с обозначение на 30 обекта.
Туристически маршрути.
Лентова и стълбова маркировка.
Хижи, хотели, хостели, ски и туристически бази, туристически комплекси и горски домове: контакти (на български и английски).
Данни за навигационни GPS приемници (на български и английски).
Важна информация (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Западна Стара планина - част 3

Карта на Западна Стара планина - част 3

Година на издаване: 2017
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Включва: част от Светиниколска, Широка, Язова, Чипровска и Берковска Стара планина; Козница; Понор и Мала планина; Три уши

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за Западна Стара планина: релеф и върхове; дялове; природни феномени; водопади, пещери, скални образувания, извори и блата; манастири; паметници на тракийската и християнската култура.
Резервати "Чупрене" и "Драгоманско блато".
Туристически маршрути.
Лентова и стълбова маркировка.
Хижи: местоположение, брой легла, контакти (на български и английски).
Важна информация (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Западна Стара планина - част 4

Карта на Западна Стара планина - част 4

Година на издаване: 2016
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Включва: старопланинските дялове Козница; Врачанска планина; Ржана; Понор; Голема и Мала планина; Софийска планина; Мургаш; Етрополска планина; рида Веслец и възвишенията Гола глава и Лъкавишки рид от Предбалкана

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за Западна Стара планина от Берковица до Златица: дялове; релеф и върхове; природни феномени; водопади, пещери и скални образувания, извори; манастири; паметници.
Природен парк "Врачански Балкан".
Туристически маршрути.
Лентова и стълбова маркировка.
Хижи, туристически спални, почивни бази, заслони, хотели: местоположение, брой легла, контакти (на български и английски).
Важна информация (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Пирин

Карта на Пирин

Година на издаване: 2016
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за национален парк "Пирин: релеф, климат, растителен и животински свят (на български и английски).
Туристически маршрути, изходни пунктове.
Лентова и стълбова маркировка.
Хижи; заслони; туристически бази, домове и спални; хотели; мотели и къмпинг: изходни пунктове и контакти (на български и английски).
Данни за GPS навигация WGS-84: характерни точки, хижи, заслони, върхове (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Рила

Карта на Рила

Година на издаване: 2018
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за национален парк "Рила": релеф, климат, растителен и животински свят.
Туристически маршрути.
Лентова и стълбова маркировка.
Настаняване, места за подслон: хижи, хотели, туристически спални и заслони: телефонни номера (на български и английски).
Данни за навигационни GPS приемници (на български и английски).


Цена: 5.00лв

Карта на Западни Родопи

Карта на Западни Родопи

Година на издаване: 2017
Планинска карта в мащаб 1:50 000

Проверена с GPS

Размер - сгъната 12,5 х 23,3 см
Размер - разгъната 102 х 72 см

Съдържа:

Информация за планината Родопи и Западния Родопски масив: релеф, климат, растителен и животински свят.
Туристически маршрути.
Лентова маркировка.
Хижи; туристически спални, бази и комплекси; ловни хижи; хотели (на български и английски).


Цена: 5.00лвКООРДИНАТИ:
Магазинът се намира в град Враца, Източна промишлена зона, двора на "Велбор" ЕООД - КАРТА
GPS координати: 43.199688 N 23.577620 E или 43гр 11мин 58.9сек N 23гр 34мин 39.4сек E
Ако имате трудности в откриването ни, моля обадете се на 0887 731062.
Работно време: всеки работен ден от 9:00 до 17:00ч
Телефони за връзка: 0887 731062, 0887 919211
Поръчки се приемат на горните телефони, по e-mail, или чрез съобщение на страницата ни във Facebook:
e-mail: vratzata@velbor.com
Facebook: https://www.facebook.com/Vratzata.Vratsa
Всички поръчки получени до 17:00ч изпращаме същия ден. Обикновено на следващия получавате.
За приемане на поръчки или достъп до магазина извън работно време, можете да позвъните на GSM 0887 731062. Ако имаме възможност, с удоволствие ще се отзовем.
На място в магазина можете да платите в брой, с дебитна или кредитна карта. Възможно е и предплащане по банков път.
CONTACTS:
BULGARIA, 3000 VRATZA, EAST INDUSTRIAL ZONE, VELBOR LTD - MAP
GPS coordinates: 43.199688 N 23.577620 E or 43deg 11min 58.9sec N 23deg 34min 39.4sec E
If it's difficult for you to find us, please call 00359 887 731062.
Opening hours: Monday- Friday: 9:00am- 5:00pm
Contact tel.: 00359 887 731062, 00359 887 919211
Orders could be made via a phone call, an e-mail, or a message over our Facebook page:
e-mail: vratzata@velbor.com
Facebook: https://www.facebook.com/Vratzata.Vratsa
All orders received up to 5PM we send the same day.
To make an order or attending the shop in non-working time, please call 00359 887 731062. If we are available it would be a pleasure to help you.
Payment at the shop: cash or debit/credit card.
ДОСТАВКИ: В рамките на град Враца доставяме безплатно покупки на стойност над 20 лева с предварителна уговорка за мястото и часа. Ако не сте от гр. Враца и поръчката е за над 200 лева, доставката е за наша сметка, до офис на куриер. В противен случай вие поемате разноските и указвате предпочитания куриер. Самото плащане е с наложен платеж или предварителен банков превод.
ПОРЪЧВАТЕ ДНЕС ---> ПОЛУЧАВАТЕ УТРЕ!