Книги, карти, списания


ВРАЦА - КАТЕРАЧЕН ГИДОВНИК - VRATSA - CLIMBING GUIDE


ВРАЦА - КАТЕРАЧЕН ГИДОВНИК
VRATSA - CLIMBING GUIDEBOOK

The guidebook is bilingual- in Bulgarian and English.

Издание 2014 г., 320 страници, формат 148x210 (A5).
Двуезичен – на български и на английски.

Гидовникът обхваща всичките прокарани по варовика на Враца над 500 маршрута, от които около 250 са спортни – екипирани изцяло с болтове и лепени клинове, а останалите са традиционни, алпийски или смесени – частично екипирани с постоянни осигурителни точки. Дължината варира от къси спортни и традиционни маршрути по едно въже, през турове от по няколко въжета, до най-дългите от по 10-13 въжета. Последните са прокарани по величествената 350-метрова Централна стена. Изданието включва цялата информация (допълнена и преработена) от гидовника „Врачански скали – алпийски маршрути“ (Петков, Н. и Масларов, И., 1987), както и разработените в последните години нови райони и маршрути за катерене.

За всеки сектор маршрутите са очертани върху снимки, като площадките за осигуряване са озна­чени с бяло кръгче, ако са на болтове, и черно, ако са на скални клинове или джаджи (клеми/френдове). Спортните маршрути са дадени с ка­тегория, дължина, необходим брой примки, годи­на и автор на екипирането, но с минимум текст, за да не ви разваляме онсайта. Информацията за традиционните (алпийските) включва и кратки сведения, описание по въжета и схема. Посоче­ни са датата и авторите на първото изкачване. В секция „История“ за съответния маршрут може да са дадени други важни дати и събития, както и за евентуално преекипиране.

Цена: 39.00лв

ПЪТЕВОДИТЕЛ „От връх Ком до нос Емине“

 

Пътеводител по билото на Стара планина.

Съдържа:

– разделение на маршрута в 21 етапа;

– информация за пешеходен, велосипеден и ски маршрут;

– графики на височинните профили;

– карти на етапите;

– информация за хижи и възможности за нощувка;

– забележителностите по маршрута;

– богат авторски снимков материал;

– 272 цветни страни, мека и угъваема корица;

– интересни и полезни приложения.

Форматът на изделието е подходящ за поставяне в страничен джоб на повечето популярни марки раници. Двойните корици осигуряват по-висока износоустойчивост на книгата.

Цена: 25.00лв
В момента няма наличност!

Илюстрован вертикален профил на "Ком - Емине"

 

Илюстрован вертикален профил на туристически маршрут Ком-Емине

Характеристики:

– размер 125*20 см;
– устойчива тапетна хартия, подходяща за монтаж на стени и интериорни декорации;
– двуезичен;
– опаковка в здрав тубус, осигуряващ сигурно и защитено транспортиране.Цена: 10.00лв
 

ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗО


Трето, подобрено и допълнено издание на наръчника за планинари и планински водачи „Планините отблизо”. Книгата увлекателно и онагледено с много илюстрации (над 400 снимки и рисунки и 56 схеми) ни запознава с историята на придружаването в планините и състоянието на професията днес; геология, планинска метеорология и биоразнообразие; съвременната екипоровка за планински туризъм; опасностите в планините и алгоритъма за оказване на първа помощ; планиране, организиране и провеждане на преход в планината и работа с група; нормативната база на професията; библиография и полезни интернет сайтове и друга полезна информация.

На базата на личен опит и в духа на съвременните тенденции авторите – планински водачи и професионалисти в различни сфери – разглеждат основни въпроси от интерес за всеки планински водач, планинар или пътешественик.

ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗО, 

София, 2012, 296 стр. 
трето преработено и допълнено издание 
авторски колектив 
ИК „Одисея-ин” 
тираж 1000 бр. 

Цена: 25.00лв

НАПЪЛНО ОТДАДЕНИ

Книгата представлява 176 страници качествено отпечатани и много информативни, въвеждащи ни и навлизащи в дълбочините на проблематиката свързана с тренировката в катеренето. Освен седемте глави в книгата (Характеристика на катеренето като дейност, Основни понятия и принципи на спортната тренировка, Особености на натоварването в катеренето, Теория и методика за развиване на физически качества, Програмиране и контрол на тренировъчния процес, Фактори влияещи на физическото състояние, Полезни съвети) и множеството скици, графики и снимки илюстриращи тренировъчните методи, има и много хубави цветни снимки от катерене на нашите най-известни катерачи по спортните маршрути в България.

Книгата е резултат от многогодишен труд на автора - известния в катерачните среди Михаил Михайлов, завършил и работещ в НСА. Мишо защити и докторска дисертация в същия институт.

Цена: 16.00лв
В момента няма наличност!

ЛАВИНА ОТ СПОМЕНИ

Спас Малинов е една от големите фигури в историята на българския алпинизъм и на планинското спасяване. На него принадлежат първото въобще българско изкачване по Северната стена на Айгер (Класическия маршрут на Хекмайр-Фьорг-Харер-Каспарек от 1938 г.) с Методи Савов и Иван Вълчев през 1975 г. и по Японската диретисима на същата стена – със споменатите двама и Мария Христова – през 1978 г.

Книгата му е разказ за изкачвания и за безброй спасителни акции. Между тях са описани по десет хеликоптерни и лавинни. Както казва авторът – с надеждата, че ще бъде извлечена поука от тях.

Цена: 10.00лв

ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ - НАРЪЧНИК ЗА СКИОРИ И СНОУБОРДИСТИ

В книгата можете да намерите най-необходимата информация за:

- СНЯГ И СНЕЖНА ПОКРИВКА
- ВРЕМЕ В ПЛАНИНИТЕ И ВРЪЗКА С ЛАВИННАТА ДЕЙНОСТ
- ОСНОВНИ ВИДОВЕ ЛАВИНИ В БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
- СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ, НАПРАВА НА ТЕСТОВЕ И СЪСТАВЯНЕ НА ПРЕЦЕНКА ЗА ЛАВИННАТА ОПАСНОСТ
- ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА МАРШРУТ ЗА ДВИЖЕНИЕ И СПУСКАНЕ СЪС СКИ ИЛИ СНОУБОРД
- ДЕЙСТВИЯ В СЛУЧАЙ НА ПОПАДАНЕ В ЛАВИНА

Книгата е с висококачествен печат. Съдържа над 40 фигури и снимки, които са от българските планини.
Автори: Д-р Инж. Момчил Панайотов; Д-р Бенжамен Ментешев


Цена: 12.00лвКООРДИНАТИ:
Магазинът се намира в град Враца, Източна промишлена зона, двора на "Велбор" ЕООД - КАРТА
GPS координати: 43,199688 / 23,577620
Работно време: всеки работен ден от 9:00 до 18:00ч
тел/факс: 092 624466
GSM: 0887 731062, 0887 919211
Извън работно време магазинът е на Ваше разположение през GSM 0887 731062
e-mail: vratzata@velbor.com
Facebook: https://www.facebook.com/Vratzata.Vratsa
ДОСТАВКИ: В рамките на град Враца доставяме безплатно покупки на стойност над 20 лева с предварителна уговорка за мястото и часа. Ако не сте от гр. Враца и поръчката е за над 200 лева, доставката е за наша сметка, до офис на куриер. В противен случай вие поемате разноските и указвате предпочитания куриер. Самото плащане е с наложен платеж или предварителен банков превод.
Всички посочени цени са крайни, с включен ДДС. Издаваме данъчни фактури.
ПОРЪЧВАТЕ ДНЕС ---> ПОЛУЧАВАТЕ УТРЕ!